onsdag 30 april 2008

Nu är det avgjort

I lördags när vi var i Ullared började Emil prata om en ny tv igen. Han ville väl hellre ha en ny sådan istället för soffa. Så han föreslog att vi skulle köra Sten, sax, påse om saken. Bäst av tre. Där stod vi på nedre plan bland dataspelen och gjorde upp om saken. Jag vann naturligtvis direkt.

Ja, vill han så hemskt gärna ha tv nu så går det ju bra. Jag ger med mig ändå.

Men jag har ju faktiskt hittat ytterligare en soffa som faller mig i smaken. Kanske kan den bli våran nästa vecka:)




Bryssel XL från EM



Temavecka: Betydelse

ONSDAG: ett praktiskt ting

Det mest praktiska och betydelsefulla jag har är nog min skötväska. Jag som bara älskar väskor annars kan inte ha vilken väska som helst när jag går ut nu. Ständigt måste jag bära med mig blöjor, ombyten och dylikt. Den här väskan är både snygg och praktisk för mig. Jag minns mycket väl hur lycklig jag var när jag gick in i butiken med Emil och hans mamma i höstas och fick beställa den. Då var man så förväntansfull över kommande bebisen och att beställa skötväskan och vagnen var ett stort steg i förberedelserna.

Vad brukar jag säga om denna dagen?

Idag är det:

  • kungens födelsedag
  • valborgsmässoafton
  • premiär på Sigges loge
  • och min NAMNSDAG!!!! ( i Finland alltså, för det finns ingen Mirka i svenska almanackan)

Dessa saker brukar jag alltid komma ihåg att nämna den 30:e april, men i år blir det minsann inte firande av något av dem. Kungen brukar jag ju inte fira, men det brukar vara mysigt att se valborgseldarna och gå på Sigges premiär. Sen vet jag att det "bara" är Emil som grattar mig på namnsdagen idag(för att jag påminde honom innan). De gratulationer jag vanligtvis brukar få kan jag ju glömma nu faktiskt. Ingen ide att sitta här och hoppas på omtanke.

Men nu när jag får tillbringa dagen i min ensamhet med Sigrid, så ska jag göra det bästa av den. Har planer för att gå upp och handla lite i affären och sedan kanske ta och baka nånting tills Emil kommer hem från jobbet.

tisdag 29 april 2008

Temavecka : Betydelse

Tänkte jag skulle haka på temaveckan för en gångsskull. Det är www.jennyjensen82.blogspot.com som startat den och jag ligger visserligen lite efter i protokollet men det löser väl sig med bilder för båda dagarna idag?

MÅNDAG: prydnadssak/dekoration


Färska blommor på bordet. Den gröna färgen är min favorit just nu och jag blir glad varje gång jag slänger ett öga på vasen som står i vardagsrummet.


TISDAG: litteratur/bok



Leilas nya bok. Helt fantasktisk! Den kan man sitta och bläddra i under en hel kväll och planera storbak till nästa dag. Tyvärr blir inte storbaket av, men snart så ska jag se till att få nånting smarrigt gjort. Emil har önskat kolasnittar och det lär det bli!

Blåsigt


Nu har jag precis kommit hem från affären. Sigrid och jag var nog de enda som inte hade blommig sommarklänning och solbrillor på oss. För trots blåsten så var det riktigt varmt ute.
Jag handlade ovanligt snabbt idag faktiskt. Kanske för att jag kände mig smått stressad av att Maj-Britt, min förra (skräckinjagande) granne envisades med att gå efter mig inne på Willys. Hon verkar dyka upp i tid och otid.
När jag gick tillbaka till bussen upptäckte jag att jag skulle få vänta en halvtimma, så jag köpte mig årets första piggelin och smaskade i mig den.

Just nu ligger Sigrid och sover i vagnen. Känns synd att väcka henne när hon har det så gott. Själv ska jag fortsätta klura på vart min deklaration tagit vägen. Känns lite svettigt, eftersom jag hemskt gärna hade velat ha min "stora" återbäring innan midsommar. Alltså har jag denna veckan på mig att hitta den. Nån som vet vad man gör om man inte hittar den?

måndag 28 april 2008

mjukglass


Så söta dom är! Glass som även fungerar som skallra för de allra minsta!

www.bombadill.se



Måndagsfilosofi: föräldraskap

Japp, nu ligger Sigrid och roar sig med babygymmet igen. Själv passar jag på att koka lite nudlar nu när hon inte vill bli uppassad av mig. Vi somnade båda två i sängen innan och det var riktigt skönt faktiskt.

Som nybliven förälder matas man på med en hel del info om hur man ska vara som mamma/pappa. Jag tror dessutom att man omedvetet läser och söker sig till tidningar som skriver om kolikbarn och nattningsmetoder.
Själv har jag egentligen inte haft så mycket nytta av sådana skriverier ännu, eftersom jag har en dotter som är strålande glad hela tiden. Inga krämpor här inte (förutom lite plitor i pannan för två veckor sedan, som redan är borta). Man skulle väl egentligen kunna säga att jag är förberedd om det en dag blir så att hon börjar skrika och kräva lite mer av mig. Därför har jag dessa tidningsartiklar att tacka. För visst är det troligt att även min dotter inte är strålande glad livet ut.
MEN, när dagen väl är framme och Sigrid kanske har börjat få ont i magen och inte alls är glad, då vet jag att jag kommer att försöka lösa situationen själv först. INNAN jag tittar i den där tidningen. För trots allt vet jag själv vad som är bäst för mitt barn. Barn har olika behov. Det finns ju egentligen inte någon manual att titta i. Sen vet jag att lite vägledning utifrån kan lätta i många situationer.

Förra veckan sa barnmorskorna på bvc: Även om ett barn är skrikigt, betyder det inte att du är en dålig mamma. Barn är helt enkelt olika och har olika behov.

Det är ju faktiskt människor vi talar och och vi vet ju själva att vi är egna individer. Både jag och grannen vägg i vägg har varit barn och säkert helt olika som spädisar också.

Men hur fasen ska man vara en bra förälder då? Barnet är ju inte ett skrikande/tyst/snällt/oroligt spädbarn hela livet ut.

Själv har jag satt upp mål för mig själv. Jag vet precis hur jag vill ha det med Sigrid. Och jag vet också en del av vad hon behöver:

  • Som mamma ska jag alltid ställa upp och lyssna på henne oavsett hur gammal hon är. Jag finns ALLTID där för henne. Och hon ska alltid kunna komma och fråga mig om råd.
  • Mitt uppdrag är att försöka forma henne till en god människa
  • Hon ska ALDRIG känna sig rädd eller hotad i hemmet.
  • Och viktigast av allt: Hon är aldrig skyldig mig något tillbaka. Det är jag och Emil som valt att sätta henne här på jorden. Det är våran skyldighet att behandla henne väl hela livet ut. Utan att kräva något liknande tillbaka. Om vi behandlar henne väl, kommer vi automatiskt att alltid ha en god relation till henne. Hon är inte våran pensionsförsäkring.

Kanske kommer man inte alltid vara en perfekt morsa, men dessa ovanstående punkter är något som jag ger löfte om. Inget barn i världen förtjänar att vara utan sina föräldrar. Inget barn i världen förtjänar att bli illa behandlad av sina föräldrar. Ett barn har man livet ut.




Uppe med tuppen

Snart ska jag gå till BVC med Sigrid. Dags för ytterligare en vägning och denna gången är jag ganska säker på att hon gått upp som hon ska.

Vi har varit i Gislaved och Ullared i helgen och där nere har hon ätit som aldrig förr. Har både ammat och jag har gett ersättning. Får se om jag fortsätter med ersättning nån gång om dagen nu framöver.

I ullared var det mycket folk som vanligt. Slapp som tur var köerna ut, för det är väl det som är jobbigast. Sigrid klarade det kanonbra. Hon var fortfarande på lika strålande humör när vi satte oss i bilen igen. Och vi handlade väl en hel del hushållsgrejer och så blev det nya härliga sovkuddar.

Helgen rusade förbi i alla fall, trots lite motgångar. What doesn't kill you makes you stronger, som man säger. Och jag har ju Emil och Sigrid, som är mina finaste älsklingar i världen.

torsdag 24 april 2008

Sigrid - 2 månader

Idag fyller Sigrid två månader och som jag sagt tidigare, så ska jag ta bilder den 24:e varje månad så att man kan se hur hon växer månad för månad. Här kommer bilder från 2 månadsdagen:

I morse var vi iväg och vägde henne igen och hon har nu gått upp som hon ska. Efter vägningen bestämde jag och Sigrid oss för att stanna kvar på öppna förskolans baby-café. Passade på att göra hand och fot-avtryck i gips, sen var det lite tjöt med alla barnmorskor över en kopp kaffe och smörgås. Mycket trevligt! Sigrid sov nästan hela tiden. Och när jag kom hem hade nya numret av Hus&Hem kommit, så jag la mig i soffan och läste den. En härlig och lugn dag alltså.

onsdag 23 april 2008

Till samlingen:


Mina muminmuggar är mina älsklingar och de kommer till användning ofta.
Just nu har jag nio av muggarna, tio egentligen men tyvärr har muggen "rakkaus" här ovan hamnat på villovägar.

Här är två nya favoriter som jag ännu inte lagt till i samlingen:

Färgglada

Jag bara älskar dessa färgglada väskor från Koziol. Hos oss skulle en sån funka utmärkt som tidningsförvaring. Och inte är de särskilt dyra heller, 159kr hos favoritsaker

Godmorgon!

Ja det var väl på tiden att jag satte mig och skrev ett nytt inlägg. Nu är det redan onsdag morgon och solen skiner helt underbart. Sigrid har sovit som en stock i natt och det beror väl säkert på att hon ville vara vaken när hon fick så mycket besök igår. Först kom kusinen med sin lille bebis och efter det var jag uppe på återbesök hos barnmorskan. Sen kom min pappa med Emils bror och hälsade på.

Idag ska jag nog bara ta det lugnt här hemma. Sigrid måste äta ordentligt tills imorn så att hon har gått upp i vikt när vi går till bvc och väger henne igen. Annars är det ersättning som står på menyn framöver och det känns ju lite ledsamt för min del men det är ju inget att göra nåt åt. Hon klarar ju sig fint med det också.

Japp, nu kallar plikten som mamma!

lördag 19 april 2008

Äntligen...

.. har jag den! Har funderat så mycket fram och tillbaka om boken och varit så nyfiken på den. Och visst, jag gjorde ett riktigt bra köp. Recepten i den gör så att det vattnas på tungan.
Och givetvis är det Leilas nya bok : A piece of cake!!

fredag 18 april 2008

Kaffet efter maten..

...smakar smaskens! Det blev en omelett på champinjoner, rödlök, paprika, skinka, vitlök och finsk emmentaler-ost till lunch. Supergott! Sigrid har somnat igen och jag njuter av vårsolen. Kanske skulle man lämna datorn en stund och sitta ute på balkongen innan man drar gång med städningen..Det var nog allt för idag! Ha en skön fredag allihopa!

Fredag


Klockan är redan ett och jag har inte hunnit slänga i mig nån mat förutom en färsk champinjon. Har varit ute på promenad med Sigrid som just nu ligger och sover så sött i vagnen. Men snart är det dags att äta för henne och därför vill jag inte starta upp nåt stort matlagningsprojekt åt mig själv. Rätt som det är så vill hon själv äta och då är det bara att lämna spisen och det är ju inte så smart kanske.

Så medan hon fortfarande sover hinner jag slänga in ett inlägg här.

Jag vill också tacka för de fina kommentarerna om min tårta. För alla andra som funderar på att göra en sådan kan jag rekommendera att göra den en dag i förväg, med dekorationer och allt. För när jag smakade på den igår, tyckte jag att mmf:en var lite väl mastig och papprig. Annars var fyllningen jätte god. Emil som inte gillar marsipan uppskattade tårtan i sin helhet, med tuggmotstånd och allt. Tårtan smakade ju betydligt bättre idag i mitt eget tycke.

torsdag 17 april 2008

Två snyggingar och en Mirka

Idag kom förra fredagens JP med posten. Jag var ju tvungen att ringa och fråga efter ett exemplar när jag fick höra att bilden redan var publicerad.

Provtårta


Igår började jag med en provtårta till Sigrids dop. Idag på morgonen gjorde jag den färdig. Nu återstår bara att smaka på den också. Och om det nu råkar vara ett tårtproffs som läser detta: Ha överseende med att detta är min första tårta och jag vet att jag har en hel del kvar att lära!



Min allra första tårta innehåller nougatfluff och hallonmos. Dekorationer och täckning är gjort med mmf.

tisdag 15 april 2008

Lilla älsklingen

Stackars Sigrid

Det finns två misstänkta till sabotaget av Sigrids babygym. Detta är alltså ingen vuxenleksak! (bra att veta för de som besöker oss framöver)

bild från Biltema

Nu när vi kom hem efter helgen har hon inte nåt roligt att leka med längre. Stackars Sigrid. Nu är hon helt rastlös och gråter bara för att inte djuren kan snurra.
Måste åka och köpa en ny sån snarast.

För läpparna


Hittade supersöta läppbalsam hos bluebox! 29kr styck och jag skulle gärna vilja ha en av varje!

Helgen

Helgen spenderades till största del i Gislaved. Vi kom hem igår och det var Emil som fick ett litet ryck och ville åka ner och träffa vänner. Men innan vi åkte ner var svärmor uppe och hälsade på. Hon, jag och Sigrid hade en trevlig shoppingdag på Ikea och så hann vi även med att smyga in på Mio och provsitta soffor.

Väl nere i Gislaved passade jag på att träffa Elin, som gav mig choklad, en bok, ansiktsmasker och en lott i försenad födelsedagspresent. Blev verkligen jätteglad för det! Sedan lagade hon supergod mat som vanligt, så tiden hos henne rusade ju bara i väg. Och sen var jag såklart hemma hos mamma och pappa lite grann.

Igår när vi kom hem var vi på läkarbesök med Sigrid och allt var som det skulle. Hon hade visserligen inte gått upp så mycket i vikt men så kan det ju vara ibland och det är ju inget onormalt.

Snart får det väl bli en promenad i solskenet. Kanske en sväng till affären för att se om de har dagens JP så jag kan se om vi är med på bild idag. Just nu ligger Sigrid och sover i sittern och jag har slängt i mig lite pyttipanna. Gott!


Sigrid och morfar

torsdag 10 april 2008

Något att fundera över...

...och att torka fötterna påEn finurlig dörrmatta där texten fungerar åt båda hållen. Finns hos roligaprylar för 249kr!

Mycket viktiga saker att ha på skrivbordet:

Spara dina slantar i den här...
Vässa pennan i katten....

och anteckna på dessa papper medan gubben tar ett bad:




Alla dessa saker kommer från Roligaprylar

En tårtbit kanske?


När jag var gravid satt jag och knåpade ihop lite tårt- och cupcake-hängen. Kanske till ett litet halsband eller som mobilsmycke.
Men de blev aldrig färdiggräddade i ugnen då och så blev de liggande lääääänge. Men idag tog jag tag i saken och slängde in dem i ugnen. Nu är det bara lackning för lite extra glans som återstår.

Nu har jag ett överflöd av alla möjliga smycken och hängen här hemma. Det blir väl till att börja använda dem snart också.

...och förlåt för den pissdåliga bildkvalitén, men alla vet ju att jag inte är nån mästerfotograf.

ännu en Sigrid


För nu har hon upptäckt hur skoj det är att spegla sig... och att hänga fast i mammas hår!

Slödag

Idag tänker jag inte gå ut. För nu har jag varit igång i två dagar och jag känner att jag börjar bli lite knasig i kroppen. I natt hade jag jätte ont i halsen och jag hoppas verkligen inte att det är något jobbigt som Emil smittat mig med. Fast jag mår bättre nu på morgonen. Käkade nyss frukost och jag drack minsann ett glas mjölk som smakade himmelskt. Ibland är det väl bara så. Nästa glas med mjölk smakar troligtvis inte lika underbart som det första.

Igår på kvällen lagade Emil en hemlig middag till mig medan jag och Sigrid fick vänta i sovrummet. När jag kom ut i köket hade han gjort mys med ljus och grejer. Han hade gjort jätte goda köttfärsbiffar igen. Han lyckas ju alltid väldigt bra med sådana. Och idag finns det fortfarande kvar en portion som jag kan värma :) Så inte behöver jag ens anstränga mig och laga mat.

Sen tänkte jag bara visa vårat nya servettställ som jag köpte på Village förra veckan när jag strosade runt på A6 en dag.

onsdag 9 april 2008

Sigrids rum

Rummet är inte ens nära färdigt.

Tavlan som står jämte sängen ska snart hängas upp. Jag vet bara inte om jag ska göra ännu en lika dan och hänga jämte eller om jag bara ska ha denna över sängen. Eller över skötbordet kanske?







...och så en bild på nya påslakan från finska Pentik som min moster hade med sig. Visst är de söta?!
Och lilla Bukowski-kaninen som Sigrids mormor köpt.

Finbesök

Nu har Sigrid haft finbesök av sin två veckor äldre kompis, Attila. Tillsammans låg de och sprattlade på får-fällen och sedan fikade vi mammor med lite våffla.
Mycket trevligt!
Man kan ju se en viss frisyrskillnad på dessa små söta varelser:)


Fick ett samtal från barnmorskan innan. Hon undrade lite vart jag och Sigrid höll hus i måndags när hon skulle varit där och vägt sig. Så det blev ett litet misstag där och nu får vi gå upp och väga henne idag istället.

tisdag 8 april 2008

Margrethe från Rosti


Idag har hela familjen varit inne i stan och fotograferats för Jönköpings posten och Värnamo nyheter. Så bilden kommer att dyka upp någon gång inom 14 dagar. Ni som läser någon av tidningarna dagligen får gärna hojta till när vi är med eftersom vi inte får hem någon av dem.

Och självklart gick fotograferingen jätte bra, Emil blev snygg, Sigrid blev snygg och jag blev sådär fånig som vanligt.

Efter fotograferingen gick vi en sväng inne på Cervera för att köpa margretheskålarna i lime. Men hittade bara alla andra färger. Som tur är så har jag en underbar sambo som gärna ville ta omvägen förbi Huskvarna centrum och köpa dem där i stället. Så det blev ett par stycken i rätt färg och dessutom några matkassar på willys och en god fika med prinsessbakelse.

Så imorn när min kära kusin kommer på våffel-fika ska jag vispa grädden i en av de nya skålarna!

måndag 7 april 2008

Ett tips:

Måste bara tipsa om Bettinas underbara tavlor. Hon målar dessa barnrum på beställning och varje tavla är helt unik. På tavlorna finns barnets namn, födselvikt och längd, datum, och man kan önska om färger och föremål som ska finnas med på bilden. Jag fastnade för dessa direkt och nån gång ska jag själv lägga en beställning på en tavla till Sigrid.
450 kr kostar en inramad tavla i a4-format och det är det verkligen värt!

(klicka här för att se)

På lilla balkongen


Fin matta...

Jag inser ju såklart att det inte finns rum och plats för den hemma hos oss. Men visst är den fin!

Finns i flera fäger på rusta

Vad vore min dag..


.. utan den här underbara och glada ungen!



Idag har vi börjat dagen med att ta en promenad till biblioteket(lämna tillbaka böckerna lite sent). Passade samtidigt på att handla lite grann. Fick bli lite vardagslyx med en tidning också, som jag nu har legat och läst medan Sigrid har ätit.
Just nu ligger hon i babytittern och pillar med lekbågen. Ibland kommer det glada utrop. Tänk att så lite kan göra henne så himla glad. Igår hade hon en lång pratstund med tvättsäcken inne på toa, hon ville absolut inte att jag skulle bära ut henne därifrån, så jag lämnade henne där babblandes med smutstvätten.

torsdag 3 april 2008

Salt och peppar kramas på det nya köksbordet.




Dessa små sötingar fick jag av mamma förra sommaren. Finns även att köpa på designista för 250kr.

Nytt bord i köket

Jag åkte till IKEA igår, precis som jag sa att jag skulle. Spanade runt lite och hittade naturligtvis lite småplock. Tanken var ju egentligen att jag skulle hälsa på Emil på fyndavdelningen, men jag hittade visst bordet före honom.

Japp, det blev en BJURSTA för 245kr!


För det priset var det verkligen värt att ta hem och prova. Och fint blev det. Nu har vi visserligen kvar mina gamla svarta stolar än så länge men tanken är ju att vi ska hitta nya stolar så snart som möjligt. Vilken färg eller sort vet jag inte ännu. Jag kan tycka att det skulle passa fint med vita stolar faktiskt. Ikea har ju några varianter att välja på, men kanske skulle man spana på blocket och vänta tills man hittar några fina klassiska pinnstolar?

....

Här är ytterligare två fina soffor:

Den första heter SIRACUSA

Den andra heter TORINO
Båda kommer från EM.